Reproducties

De door Wil Lof voor reproductie geselecteerde schilderijen worden met behulp van verschillende technieken vervaardigd, te weten als giclée en als fotolitho.
Over beide technieken vertellen we graag wat meer…

Giclée (digitale zeefdruk of piëzodruk)
Opnemen:
Voor het maken van een giclée, wordt van het originele schilderij eerst een digitale opname gemaakt, door het schilderij te ‘scannen’ op een grote scantafel.
Deze techniek is het best te vergelijken met een kantoorkopieermachine, waarmee u bijvoorbeeld ook foto’s als een digitaal bestand in uw computer kunt opslaan. Het spreekt voor zich dat voor schilderijen tot een maat 125*170 cm, een evengrote scantafel nodig is.

Cruse-opname-klein


Cruse CS220 Synchron Table

Bewerken: De aldus verkregen digitale opname (tot 450 MB groot) kan met behulp van een computer zo worden bewerkt, dat later een optimale afdruk mogelijk is. Zo kan de oorspronkelijke handtekening worden weggenomen of verplaatst, kunnen oneffenheden worden weggenomen, kunnen kleuren worden bijgesteld of gewijzigd, kunnen uitsneden worden gemaakt, of met ‘Photoshop’-achtige hulpmiddelen kan zelfs de oorspronkelijke afbeelding worden bewerkt.

Wil Lof beperkt zich echter enkel tot het laten wegnemen van de meegeschilderde signatuur en eventueel het maken van uitsneden, als dat de beoogde giclée ten goede komt. Voor canvasgiclées wordt bovendien een rand gecomponeerd, die na het opspannen van de canvas op spieraam, om de zijranden valt. Van deze computeropname worden vervolgens proefdrukken op klein en groot formaat gemaakt, waarbij voor de proefdrukken meteen wordt gekozen voor de soort canvas of papier, waarop ook de oplage zal worden gedrukt. Aan de hand van deze proefdrukken kunnen kleurcorrecties worden gemaakt, om het eindresultaat te optimaliseren en qua kleurbeleving zo dicht mogelijk bij het origineel te brengen.

origineel-prints

tegen de de muur de originelen, op de grond de prints…
zoek de kleurverschillen… en werk ze bij alvorens te gaan drukken

Drukken: Het maken van de proefdrukken en definitieve drukken geschiedt met behulp van een gicléeprinter, waarbij acht kleuren verf (Epson Ultrachrome K3 pigment) fijn verneveld door een piëzo-elektrische drukkop (vergelijkbaar met die in uw office printer) als een aantal lagen verf neerslaan op canvas of op aquarel- of etspapier. De drukresolutie kan oplopen tot 1800 beeldpunten per inch (25,4 mm)… maar in de praktijk zult u nimmer een beeldpuntje kunnen zien. Dan komt, omdat canvas of papier hygroscopisch zijn: de gedrukte verfstipjes vloeien onmiddellijk uit en in het voorgaande gedrukte stipje over… dat puntje ligt immers bij een resolutie van 1800/inch pal naast.

9600-bigprints

 

Epson 9600 gicléeprinter drukt een deeloplage Florine’s

De kwaliteit van de gebruikte verf, in combinatie met de drukmachine, canvas of papier, leidt tot een kleurechtheidsgarantie van 75 jaar.
Als extra bescherming voorziet Wil Lof de canvasgiclées zelf nog met een Lascaux-vernis, waarin een UV-filter is opgenomen, en adviseren wij de papiergiclées in te lijsten achter glas of te laten afsluiten met een lak of vernis.
Wil Lof: “Niets is voor de eeuwigheid: maar mocht uw giclée verkleuren, laten uw kleinkinderen dan contact opnemen met de onze”.

Foto-lithografie
Opnemen en in Kleuren scheiden:
Voor het maken van een fotolitho wordt van het originele schilderij eerst een digitale opname gemaakt, door het schilderij te ‘scannen’ op een grote scantafel.
Dit biedt dezelfde mogelijkheden als hierboven beschreven. Sommige uitgevers van kunstdrukken geven echter nog steeds de voorkeur aan het fotograferen met professionele fotocamera’s, die – afhankelijk van het type camera – direct een vier foto’s opleveren: één voor elke kleur en één voor zwart.
Als de camera maar een foto oplevert, zal een lithograaf deze naderhand moet scheiden in evenzovele deelopnames als de drukker kleur wil gebruiken.
In het geval dat van het schilderij een digitale opname wordt gemaakt, zal de uitvoer van de computer niet direct naar de drukmachine gaan, maar zal de opname naar kleur worden gescheiden en zal een lithografische film worden aangemaakt voor de vervaardiging van de drukplaat.

Drukken: Bij het drukken wordt gebruikt gemaakt van lithografische technieken, die gebaseerd zijn op de afstoting van vet en water. Van de opnames worden voor elke kleur een vlakke of cilindrische drukplaat gemaakt. Het vel papier ondergaat vier drukgangen, en wel een voor elke kleur. De techniek vereist een zeer goed sluitwerk, zodat alle kleuren goed op elkaar aansluiten, of door menging van de vette drukinkt precies op de juiste beeldpuntjes de juiste mengkleur geven.
Hoewel de fotolithografische druktechniek zeer geavanceerd is (kijk maar naar de drukkwaliteit van uw krant of tijdschrift!!) zijn de hoge resoluties, zoals die bij giclées mogelijk zijn, onhaalbaar.